Achterstallige bijdragen - VvE-recht Advocaat

Tip 1      

achterstallige-bijdragen-vveDe VvE heeft een sterke positie als het gaat om het innen van achterstallige bijdragen. De wet (artikel 122 van boek 5 Burgerlijk wetboek) bepaalt dat bij het overgaan van het appartementsrecht onder bijzondere titel, meestal verkoop, behalve de oude eigenaar ook de nieuwe hoofdelijk aansprakelijk is voor de achterstallige bijdragen aan de VvE die in het lopende en in het voorgaande boekjaar opeisbaar zijn geworden. Dat zijn dus in ieder geval de periodieke bijdragen en eventuele bijzondere bijdragen.
Bij overdracht zal de notaris aan het bestuur van de VvE een verklaring vragen  van het bestuur van de VvE of er nog verschuldigde bedragen zijn en ook of er nog schulden van de vereniging zijn waarvoor de nieuwe eigenaar aansprakelijk wordt. Dit geeft de VvE de gelegenheid eventuele achterstallige bijdragen die niet meer kunnen worden geïnd alsnog te innen wanneer het appartement wordt overgedragen en het geeft de VvE ook een sterkere positie bij een faillissement van een eigenaar, omdat het bedrag dan alsnog kan worden geïnd bij de nieuwe eigenaar. Dit geldt niet voor bijdragen die voor het vorige boekjaar al hadden moeten worden betaald. Het is dus voor een VvE zaak een achterstand niet te ver te laten oplopen.

Tip 1       

De VvE heeft een sterke positie als het gaat om het innen van achterstallige bijdragen. De wet (artikel 122 van boek 5 Burgerlijk wetboek) bepaalt dat bij het overgaan van het appartementsrecht onder bijzondere titel, meestal verkoop, behalve de oude eigenaar ook de nieuwe hoofdelijk aansprakelijk is voor de achterstallige bijdragen aan de VvE die in het lopende en in het voorgaande boekjaar opeisbaar zijn geworden. Dat zijn dus in ieder geval de periodieke bijdragen en eventuele bijzondere bijdragen. Bij overdracht zal de notaris aan het bestuur van de VvE een verklaring vragen van het bestuur van de VvE of er nog verschuldigde bedragen zijn en ook of er nog schulden van de vereniging zijn waarvoor de nieuwe eigenaar aansprakelijk wordt. Dit geeft de VvE de gelegenheid eventuele achterstallige bijdragen die niet meer kunnen worden geïnd alsnog te innen wanneer het appartement wordt overgedragen en het geeft de VvE ook een sterkere positie bij een faillissement van een eigenaar, omdat het bedrag dan alsnog kan worden geïnd bij de nieuwe eigenaar. Dit geldt niet voor bijdragen die voor het vorige boekjaar al hadden moeten worden betaald. Het is dus voor een VvE zaak een achterstand niet te ver te laten oplopen.

Persoonlijk adviesgesprek     

Behoefte aan duidelijkheid? Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan.
 

• Adviesgesprek met gespecialiseerde VvE advocaat

• Inzicht in je kansen

• Duidelijke antwoorden op je vragen

• Concrete beoordeling hoe verder
 

Kosten bedragen 189 euro incl. btw

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Met het gebruik van deze website, stem je hiermee in.