Dakopbouw en de VvE - VvE-recht Advocaat

Dakopbouw en de VvE

Woon je op de bovenste verdieping van een appartementencomplex? Dan zou je in principe een dakopbouw of dakterras kunnen realiseren. Hiervoor heb je echter wel toestemming nodig van de VvE, aangezien het dak normaliter een ‘gemeenschappelijk deel’ van het gebouw is. Realiseer je zonder toestemming van de VvE een dakopbouw of dakterras? Dan kan de VvE hiertegen optreden. Maar waarom zou een VvE tegen de realisatie van een dakopbouw of dakterras in gaan? En wat komt er verder (juridisch) kijken bij de realisatie van een dakconstructie? Dat zie je in deze video.

Juridische tips voor het bouwen van een dakterras/ dakopbouw

Verder hebben we een aantal juridische tips samengesteld voor het bouwen van een dakterras of dakopbouw. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de splitsingsakte en het bestemmingsplan te raadplegen voordat je een dakterras of dakopbouw bouwt, en moet je meestal een omgevingsvergunning aanvragen. Verder moet je altijd rekening houden met de buren, en het bijbehorende burenrecht. Voor de VvE is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de desbetreffende appartementseigenaar over het onderhoud en herstel van het dakterras of de dakopbouw, bij voorkeur in de vorm van een gebruiksovereenkomst met kettingbeding. Hierin kan worden vastgelegd dat onderhoudskosten, en eventuele kosten bij schade, berusten bij de eigenaar van het dakterras of de dakopbouw.

Advies bij op- of aanbouw

Op de pagina advies bij op- of aanbouw lees je hoe wij je kunnen helpen als je van plan bent een dakopbouw of dakterras te bouwen. Hoe zit het bijvoorbeeld met het verkrijgen van toestemming van de VvE voor het bouwen van een dakterras of dakopbouw? Welke vergunning heb je nodig? En wat zijn jouw mogelijkheden als toestemming van de VvE niet is verleend? Ook lees je hier wanneer de splitsingsakte gewijzigd moet worden.

Contact

Is je verzoek tot op- of aanbouw afgewezen door de VvE? Of lijken de voorwaarden die de Vereniging van Eigenaars daaraan stelt niet redelijk? Plan dan een persoonlijk adviesgesprek in met een van onze VvE-advocaten. Wij horen het ook graag als je vragen hebt over het wijzigen van de splitsingsakte, of als je wil weten aan welke eisen een dak op- of aanbouw moet voldoen. Neem contact op via 088-2400700 of ga naar de contactpagina.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Met het gebruik van deze website, stem je hiermee in.