Wanneer activeer je een slapende VvE? - VvE-recht Advocaat

Wanneer activeer je een slapende VvE?

Een slapende VvE activeren gaan niet van het ene op het andere moment. Er moeten meerdere stappen worden ondernomen voor het activeren van een slapende VvE. Er is sprake van een slapende VvE wanneer er geen enkele activiteit in de Vereniging van Eigenaren wordt ontplooid. Dit betekent in de praktijk dat er geen onderhoud wordt gevoerd door de VvE, dat er geen financiële boekhouding wordt bijgehouden, dat er geen algemene ledenvergaderingen plaatvinden en ook geen bestuur actief is. Een slapende VvE wordt ook wel een stille VvE genoemd en brengt diverse risico’s met zich mee. Hier leggen wij uit welke risico’s dit zijn. Uiteraard vertellen we ook meer over het activeren van een slapende VvE.

Wat houdt een slapende VvE in?

We hebben zojuist al een korte omschrijving gegeven. Er is sprake van een slapende VvE wanneer de Vereniging van Eigenaren totaal niet actief is. Vanuit de VvE wordt er dus niets geregeld. Het is eigenlijk alsof de VvE gewoon helemaal niet bestaat. Dit brengt mee dat de appartementseigenaren ook geen financiële bijdrage leveren. Voor een eigenaar van een appartement kan dit heel aantrekkelijk in de oren klinken. Het brengt de maandlast immers omlaag. Toch is het niet aan te raden om een VvE slapend te houden. Het brengt namelijk meerdere risico’s met zich mee waar je, als eigenaar van een appartement, niet mee te maken wilt krijgen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je ineens voor een zeer grote, extra uitgave komt te staan als er onderhoud aan het appartementencomplex gevoerd moet worden.

Waarom is een slapende VvE risicovol?

Het is voor eigenaren van een appartement binnen een appartementencomplex belangrijk dat de VvE gewoon actief is, zoals dat natuurlijk hoort. Het is namelijk zo dat een slapende Vereniging van Eigenaren risico’s met zich mee kan brengt. Het gaat dan niet alleen om risico’s voor de appartementseigenaren zelf, maar ook om risico’s voor het appartementencomplex. Een belangrijk risico is dat je ineens te maken krijgt met een zeer hoge kostenpost voor reparaties, renovaties en/of onderhoud. In de meeste gevallen wordt de woonomgeving een stuk onaangenamer wanneer er geen VvE actief is. Daarnaast kunnen appartementen minder waard worden wanneer de VvE slapende is. De risico’s mogen zeker niet over het hoofd gezien worden. Het is belangrijk om een slapende VvE zo snel mogelijk weer te activeren.

Wat houdt het activeren van een slapende VvE in?

Het activeren van een slapende VvE gaat helaas niet vanzelf. Er moeten meerdere stappen worden ondernomen om een slapende Vereniging van Eigenaren te activeren. Hieronder vind je de nodige stappen voor de activatie van een slapende VvE:

• Opvragen van de splitsingsakte bij de notaris
• Checken en, indien nodig, bijwerken van de splitsingsakte
• Kamer van Koophandel inschrijving realiseren
• Een VvE bankrekening openen
• De noodzakelijke verzekeringen afsluiten
• Inrichten van een goede financiële boekhouding
• Verzorgen van de ledenadministratie
• Vaststellen van de VvE bijdragen per lid/eigenaar
• Het (laten) opstellen van een MJOP (Meerjaren Onderhoudsplan)
• Organiseren van een oprichtingsvergadering
• Verdelen van de rollen
• Activeren van de Vereniging van Eigenaren

Zoals je ziet zijn er nog aardig wat handelingen nodig om een slapende VvE te activeren. Toch is het wel aan te raden als je problemen wilt voorkomen en risico’s uit wilt sluiten.

Wanneer is het nodig om een slapende VvE te activeren?

Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om een slapende VvE te activeren. Eigenaren van appartementen binnen een appartementencomplex hebben gewoon een actieve Vereniging van Eigenaren nodig. De VvE zorgt ervoor dat het appartementencomplex in goede conditie blijft, dat de leefomgeving voor iedereen prettig is en dat er voldoende financiële middelen zijn om tijdig noodzakelijk onderhoud uit te voeren. Wil je een appartement kopen en is er sprake van een slapende VvE? Dan is het goed om eerst na te gaan of de VvE weer geactiveerd wordt. Het is niet verstandig om een appartement te kopen in een appartementencomplex met een slapende VvE.

Waar kan een VvE rechtadvocaat bij helpen omtrent het activeren van een VvE?

Een VvE rechtadvocaat kan in meerdere situaties worden ingeschakeld voor het bieden van hulp, advies en juridische ondersteuning. Wordt een slapende VvE weer geactiveerd? Dan komt het vaak voor dat er wijzigingen moeten worden aangebracht in de splitsingsakte. Er kunnen verbouwingen hebben plaatsgevonden in de periode waarin de VvE slapende was, waardoor het reglement niet meer kloppend is. Ook kan het zijn dat het reglement gewoonweg verouderd is. Het is dan belangrijk om de nodige wijzigingen te laten doorvoeren in de splitsingsakte. Hier kan een VvE rechtadvocaat bij van dienst zijn.

Kan je hulp gebruiken?

Wil je een slapende VvE activeren en is het nodig om de splitsingsakte te laten wijzigingen? Of zijn er andere zaken binnen de Vereniging van Eigenaren waarbij je de hulp, ondersteuning of het advies van een gespecialiseerde VvE advocaat kan gebruiken? Dan kan ons team van VvE advocaten je verder helpen. Hier vertellen we hoe een persoonlijk adviesgesprek je vaak al voldoende op weg helpt om problemen zelf op te lossen. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een adviesgesprek in te plannen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Met het gebruik van deze website, stem je hiermee in.