Veel voorkomende problemen omtrent de VvE - VvE-recht Advocaat

Veel voorkomende problemen omtrent de VvE

Een goed functionerende VvE is belangrijk voor alle leden van de VvE. Wanneer een VvE niet optimaal functioneert of helemaal niet actief is, dan levert dit de nodige problemen op. Eerder vertelden we al dat wanneer je een appartement koopt, je in vrijwel alle gevallen automatisch lid van de VvE wordt. Het is daarom belangrijk om goed te controleren hoe het gesteld is met de VvE en in hoeverre deze gezond functioneert. Veel problemen zijn op die manier te voorkomen. Wij vertellen je graag meer over de voordelen van een goed functionerende VvE, over de meest voorkomende problemen omtrent de VvE, en over de oplossingen.

Wat zijn de voordelen van een VvE?

Als je verplicht lid wordt van een VvE bij aankoop van een appartementencomplex, dan wil je zeker zijn dat de VvE goed functioneert. Dit levert jou namelijk diverse voordelen op. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen van een optimaal functionerende VvE.

Voordelige opstalverzekering

Wanneer je een opstalverzekering afsluit buiten de VvE om, dan liggen de premiebedragen vaak veel hoger dan wanneer je deze verzekering via de VvE afsluit. Voor een VvE is het hebben van een collectieve opstalverzekering verplicht. Je kunt dus makkelijk geld besparen op de opstalverzekering door deze via de VvE te regelen.

Financiële zekerheid m.b.t. onderhoud

Een goed werkende VvE heeft een onderhoudsfonds. Maandelijks betalen alle VvE leden een bedrag dat in dit fonds wordt gereserveerd voor onderhoudsuitgaven. Hierdoor heb je meer financiële zekerheid. Je betaalt elke maand een vast bedrag. Dit bedrag kan wel elk jaar veranderen, afhankelijk van de jaarlijkse begroting.

Voorkomen van hoge onderhoudskosten

Een VvE die goed functioneert heeft een reservefonds waarin bedragen worden opgespaard voor hoge onderhoudskosten. Groot onderhoud vraagt om een grote investering. De VvE kan dit bedrag uit het reservefonds halen, waardoor VvE leden niet te maken krijgen met hoge (extra) kosten voor groot onderhoud.

Veel kennis m.b.t. besluiten

Een goede VvE beschikt over veel kennis over allerhande zaken die van toepassing zijn. De VvE komt vaak voor belangrijke beslissingen te staan. Het is dan fijn om te weten dat er voldoende kennis en kunde aanwezig is om deze beslissingen op de juiste wijze te nemen.

Je appartement is meer geld waard

Een appartementencomplex ziet er altijd goed onderhouden en netjes verzorgd uit wanneer er een goede VvE actief is. Daarnaast bestaat er altijd de zekerheid van voldoende liquide middelen. Dit verhoogt de waarde van het appartement.

De meest voorkomende problemen met de VvE

Het levert veel voordelen op wanneer je te maken hebt met een goed functionerende VvE. Helaas functioneert niet elke VvE even goed, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Een groot deel van de meest voorkomende problemen met een VvE ligt aan een gebrek aan kennis. Het gaat dan vaak om een gebrek aan kennis over één van de volgende zaken:

 • Akte van Splitsing
 • Modelreglement
 • Wet BW 5 en deels BW boek 2 (appartementsrecht)
 • Maandelijkse bijdrage
 • Aandeel Reservefonds
 • Administratiekosten
 • Inschrijving bij de KvK
 • Werking van de VvE
 • Werking van het bestuur
 • Vaste en variabele kosten
 • Regelen van de tekenbevoegdheid
 • Volmacht, machtiging en machtiging met stem restrictie

Het is belangrijk dat een VvE over voldoende kennis beschikt betreffende bovenstaande onderwerpen, vooral omdat veel beslissingen op basis van deze kennis moeten worden gemaakt.

Andere veel voorkomende VvE problemen

Een VvE kan natuurlijk ook met tal van andere problemen te maken krijgen. Voor de VvE zelf is het bijvoorbeeld een probleem wanneer de maandelijkse VvE kosten niet worden voldaan door één of meerdere leden. Het komt in de praktijk ook voor dat er geld uit de VvE verdwijnt of dat er groot achterstallig onderhoud ontstaat. Veel problemen die optreden binnen een VvE worden veroorzaakt door onkundige en/of onwillige beheerders en/of bestuurders. Wanneer VvE leden merken dat er problemen ontstaan binnen de VvE, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo kan worden voorkomen dat problemen ernstiger worden. In veel gevallen leidt het laten groeien van de problemen tot extra hoge kosten voor de VvE leden.

Problemen door een vergaderbesluit

In de praktijk komen we ook met regelmaat problemen met een vergaderbesluit tegen. Veel VvE leden leggen zich erbij neer om de lieve vrede te bewaren. Dit is niet altijd de verstandigste optie. Het is belangrijk om je stem te laten horen. Ook wordt er vaak geen actie ondernomen, omdat er gedacht wordt dat er direct een civiele procedure plaats moet vinden. Dit is niet juist. Ben je het niet eens met een vergaderbesluit? Dan kun je binnen een maand na het kennisnemen van dit besluit een verzoekenprocedure starten bij de kantonrechter, waarbij je verzoekt om het vergaderbesluit vernietigbaar te verklaren. Deze procedure is relatief voordelig en financieel veel aantrekkelijker dan een civiele procedure. Overigens is het inschakelen van een VvE recht advocaat voor een verzoekenprocedure niet verplicht, maar wel toegestaan.

Samen oplossen is altijd beter

Het mag voor zich spreken dat het altijd beter is om problemen samen op te lossen. Dit is precies de gedachte achter een VvE. De Vereniging van Eigenaars, gevormd door alle VvE leden, is en blijft in alle gevallen de baas. De macht ligt dan ook niet in handen van een bestuurder of een beheerder, maar in handen van alle woningeigenaren uit het complex samen. Dit zorgt voor mogelijkheden om VvE problemen onderling op te lossen. Lukt het niet om samen tot een oplossing van de ontstane problemen te komen? Dan kan er verder worden gekeken naar de juiste vervolgstappen. Dit kan een oplossing zijn in de wereld van mediation, maar het kan ook verstandig zijn om een VvE recht advocaat in te schakelen. Dit is afhankelijk van de specifieke situatie.

Kom niet voor (juridische) verrassingen te staan

Het is heel vervelend wanneer je pas na aankoop van een appartement ontdekt dat bepaalde zaken niet goed verzorgd zijn. Nog vervelender is het wanneer het leidt tot een juridisch proces. Je kunt dit voorkomen, door voor zekerheid te kiezen. Dit doe je met onze HABITAT | VvE CHECK. Wij zorgen ervoor dat jij bekend bent met alle ins en outs op het juridische vlak voordat je het koopcontract ondertekent. Vraag de check direct aan via onze contactpagina of plan een persoonlijk adviesgesprek in met een van onze VvE advocaten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Met het gebruik van deze website, stem je hiermee in.