Wat is de Vereniging van Eigenaren, is de VvE verplicht en hoe werkt het? - VvE-recht Advocaat

Wat is de Vereniging van Eigenaren, is de VvE verplicht en hoe werkt het?

Je wil een appartement kopen, of hebt al een appartement gekocht. Hoe dan ook, je komt in aanraking met de VvE. Maar, wat is de Vereniging van Eigenaren? In deze post leggen we van A tot Z uit wat de VvE is; of het verplicht is; en waarom het belangrijk is. In het kort: de Vereniging van Eigenaren (ook de Vereniging van Eigenaars, of VvE) is een vereniging waarin alle eigenaren van een gebouw vertegenwoordigd zijn. Lidmaatschap van de VvE is verplicht. En, het belangrijkste – de VvE is er voor jouw belangen.

Wat is de Vereniging van Eigenaren?

De VvE is als geheel verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw, maar ook voor de verzekeringen van een appartementencomplex.

Als de leidingen van een appartementsgebouw verstopt raken, of als de lift kapot gaat – dan verzorgt de VvE benodigde reparaties. En als er in de entreehal brand ontstaat, dan heeft het gebouw een verzekering.

Op deze manier draai jij niet alleen voor de kosten op die betrekking hebben tot de algemene ruimten en voorzieningen van een appartementencomplex. Meer informatie over wat de VvE voor haar leden doet, met leuke voorbeelden uit de praktijk, lees je hier.

Is de VvE verplicht?

Als je een appartement wil kopen, krijg je automatisch te maken met de Vereniging van Eigenaren. Met andere woorden: je wordt van rechtswege lid van de VvE. De VvE is dus verplicht. Je kan er niet voor kiezen om geen deel te nemen aan de VvE. Dat betekent ook dat jouw toekomstige buurman of –vrouw er niet aan kan ontsnappen. Dat zou de VvE nutteloos maken. Immers, iemand die geen lid zou zijn van de VvE maakt ook gebruik van de zojuist gerepareerde voordeur, of de net ontstopte leidingen. Zo kan niemand ‘gratis’ meeliften op wat de VvE voor alle bewoners verzorgt.

Hoe werkt de VvE?

In de basis betaal je als deeleigenaar van een appartementencomplex een periodieke bijdrage aan de VvE. Vaak is dit maandelijks. Van dit geld kan benodigd onderhoud worden bekostigd. De VvE heeft ook periodiek vergaderingen voor alle leden, waarin besproken kan worden welke bewoner wat precies nodig vindt. Hoe dit werkt, staat in de statuten van de VvE.

De statuten van de Vereniging van Eigenaars kun je altijd vinden in de splitsingsakte. Dit is een document wat wordt opgesteld bij de notaris en bevat de regels van hoe het appartementencomplex wordt gesplitst (per appartement) en wat de regels van het functioneren van de VvE zijn. Deze splitsingsakte kan worden aangevuld met huisregels.

Soms bestaat de Vereniging van Eigenaars wel, maar wordt deze niet écht gebruikt. Dit noemen we een slapende VvE – opgericht met een splitsingsakte, maar er worden geen periodieke bijdragen verwacht van de leden van de VvE en er vinden geen vergaderingen plaats. Dat betekent wel dat er risico’s zijn – er is immers geen geld beschikbaar voor (groot) onderhoud. Een slapende VvE kan altijd geactiveerd worden – maar dit is niet een kwestie van gewoon betalen. Hier kan je meer informatie vinden over de risico’s van een slecht functionerende VvE.

Werkt mijn (toekomstige) VvE wel goed?

Het risico van een slapende VvE is niet het enige waar je als toekomstig eigenaar van een appartement rekening mee moet houden. Soms heeft een actieve VvE ook functioneringsproblemen. Hierbij kun je denken aan achterstallig onderhoud, een gebrek aan vergaderingen voor de leden of leden die weigeren mee te werken. Daarnaast gaat het bij (groot) onderhoud vaak om grote bedragen. Hoe weet je zeker dat de VvE wel de beste prijs/kwaliteit verhouding waarborgt? Om jezelf te verzekeren van een goedwerkende VvE is het raadzaam hier informatie over in te winnen vóór je een appartement koopt. Via onze VvE check brengen wij in kaart hoe de VvE presteert, en of het functioneren van de VvE reden tot zorg geeft.

Heb je andere vragen omtrent het functioneren van de VvE? Of ben je benieuwd of je ondersteuning van een VvE advocaat kunt gebruiken? Plan dan een persoonlijk adviesgesprek in. Tijdens dit adviesgesprek geeft een van onze VvE advocaten duidelijk inzicht in jouw kansen en mogelijke vervolgstappen. Wil je meer informatie, advies of een afspraak? Neem dan contact met ons op.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Met het gebruik van deze website, stem je hiermee in.